Teknoloji

Filmlerde polis arabası ve taksi olarak gördüğümüz “Ford Crown Victoria” neden Amerika’da bu kadar popüler?

Ford Crown Victoria, Türkiye’de hiç bulunmayan Amerika’nın Tofaş Şahin’i, 1950’li yıllarda tasarlanmaya başlandığında İngiltere Kraliçesi Victoria’nın arabası ilham kaynağıydı. Renkleri ve tasarımı tam anlamıyla ikonikti.

Daha sonra hem tasarımda hem de sistemsel olarak değişikliklere gidilerek otomobil endüstrisine ve teknolojiye ayak uydurulmaya çalışıldı. Amerikan filmlerinde gelin her zaman taksiler ve polis arabaları olarak görülmüştür.Ford Crown Victoria’yı daha detaylı inceleyelim.

İlk tasarımı zamanının ilerisindeydi.

Ford Crown Victoria ilk olarak 1950’lerde tasarlandı İngiltere Kraliçesi Victoria’nın arabasından esinlenilmiş. İki farklı rengi vardı ve öne doğru uzanan farlar gibi ilginç tasarımıyla dikkat çekiyordu. O yılların bir arabası için oldukça güzeldi.

Kraliçe Victoria’nın arabası

1980 yılında Ford Crown Victoria yeniden üretildi. İlk üretiminde iki kapısı vardı. Daha sonra iki kapı daha eklendi. Azami hızı 170 km/saatti.0’dan 100 km/saat hıza 13,5 saniyede ulaşıyor.

başlangıç ​​tasarımı

Çok güçlü değildi ama çok satıldı. Günümüz araçlarının değerli elektronik sistemlerine ve güç aktarma organlarına sahip değildi. Alternatör gibi modüller ağır sürüş için tasarlanmıştı ve yedek parça nedeniyle kırıldığında onarımı ucuzdu. Boldu ve bulunması kolaydı.

Onu en ünlü yapan özelliklerden biri de “Panter platformu”ydu.

Arkadan itişliydi ve arkasında “Panter platformu” adı verilen bir platform kullanılıyordu. Platform, şasi üzerinde gövde tasarımına ve gelişmiş bir arka süspansiyon sistemine sahipti. Bugün bu sistemi ancak büyük otomobillerde görebiliyoruz. İşte Ford Crown Victoria’nın bu özellikleri: idealize ettitaksi ve polis arabası olarak kullanımı yaygınlaştı.

“Sert muameleye dayanacak” şekilde tasarlanmıştı ve polis teşkilatları veya taksi şoförleri gibi departmanlarda kullanıma uygundu. Yani belirli bir amaç için üretilmiş bir araçtı. Panther platformu aynı zamanda bir araçtır şiddetli darbelere karşı korumalı ve polis ekipmanının taşınmasını kolaylaştırdı. Ayrıca RWD ve V-8 motor gibi performans özellikleri hız ve yol tutuşu açısından mükemmeldi.

“Öldüremeyeceğiniz araba” olarak da bilinen Crown Victoria, her zaman geliştirilmeye devam etti.

Daha sonra 1990’larda Crown Victoria’nın üretiminden sorumlu grup Ford’dan ayrıldı. Ayrıca arabanın kutu benzeri tasarımı artık modası geçmişti ancak Crown Victoria’dan vazgeçilmemişti. Yeniden tasarlandı ve sürtünme katsayısı azaltıldı, Formda değişiklikler yapıldı. Panther platformunu tekrar kullanmaya devam etti. “İdeal araba” olarak pazarlandı.

1998 yılına gelindiğinde Crown Victoria’nın görünümü ve sistemleri önemli ölçüde değişti, ancak Panther platformu kullanılmaya devam etti. arabanın formatı ve bazı sistemlerPanther platformu ne kadar değişse de onu her zaman tercih edilen bir araç haline getirdi.

2011 yılına gelindiğinde son Crown Victoria üretim hattından çıktı.

İlerleyen yıllarda Crown Victoria’nın yerini spor süspansiyon sistemi aldı ve bazı dekoratif dokunuşlar eklendi. 2011’de son Crown Victoria, Arabistan’a ihraç edileceküretim hattını geçti ve 23.000 dolara satıldı.

Sektör trendleri ve üretilen diğer arabalar Crown Vic’in neslini tüketti. ülke çapında 60.000 polis arabasının 45.000’i Bu Crown Victoria’ydı. Amerika’daki bazı polis departmanlarında hâlâ Ford Crown Victoria stokları bulunmaktadır.

Ford Crown Victoria’nın yer aldığı sinemaların listesine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Kaynaklar: Forbes, Araba ve Sürücü, Slash Gear

İlginizi çekebilecek diğer içeriğimiz:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu